Geluidsmeting Particulieren Deskundige

Sound advice Tel: 0182-351373

Geluidsmeting particulieren, waar moet u op letten.

Geluidsmeting Particulieren. Veel particulieren ondervinden geluidshinder, geluidsoverlast, trillingshinder of vrezen voor schade door trillingen etc. Om hun klachten te laten onderzoek gaan ze vervolgens zoeken op internet, op zoek naar een deskundige en vinden dan heel bedrijven die een geluidsmeting aanbieden.
Veel wordt daarbij op Google advertenties geklikt of het eerste de beste Google resultaat gebeld. Deze sites claimen heel veel, met leuk filmpjes, reviews, claims van succes enz. enz. 35 jaar ervaring etc.

Daar is niets mis mee, alleen weet met name de consument niet het verschil tussen “rommelaars” en een expert. Het probleem is dat een ingenieursbureau vaak niet goed betaalbaar is voor een particulier, meestal hanteren die uurtarieven tussen de 90 – 150 euro per uur.
In beide gevallen komt er waarschijnlijk iemand met een geluid- of trillingsmeter en gaat bij u metingen doen, u heeft een prettig contact en krijgt een mooi rapportje van de geluidsmeting.

Het verschil is echter dat bij een “aardige rommelaar” u een rapportje krijgt waar u helemaal niets aan heeft, behoudens dat u misschien bevestigd wordt in uw klachten m.a.w. voor 500 – 1000 euro krijgt u een bevestiging wat voor u al vast staat. Vaak blijkt later dat u helemaal niets heeft aan het rapportje als u de veroorzaker van de hinder/klachten wilt aanspreken om iets te doen. Of wilt het probleem gaan oplossen.
Er komt een ingenieursbureau bij of de gemeente beoordeeld het rapportje en het bewijsrapport kan in de prullenbak, de frustratie is nog groter.
Er zijn echter wel “betaalbare” ZZP-ers die wel goed werk leveren, misschien iets duurder maar wel met deskundigheid en gecertificeerde en gekalibreerde apparatuur, die kunnen een rapport leveren waar u wel iets aan heeft.

Ga niet af op onbeschermde titels die die men hanteert zoals bouwpatholoog, geluidspecialist, Acoustic expert , deurwaarder, jurist, expert, bekend van rijdende rechter, bekend van TV enz enz. Dit zijn een aantal vragen die u kunt stellen om te bepalen of u te maken heeft met een echte deskundige.

1. Volgens welke ISO/ NEN /DIN normen voert u de metingen uit (vraag dit na bij de Nederlandse Stichting Geluidshinder, wordt lid voor een paar tientjes).
2. Gebruikt u apparatuur klasse 1 volgens de IEC-61672-1: 2013 heeft u een bewijs van kalibratie van deze apparatuur die u bij uw rapportage voegt?
3. Kunt u mij in uw offerte bevestigen dat het onderzoek volgens de wettelijke normen plaatsvindt zoals het Bouwbesluit, Wet geluidhinder, Omgevingswet, Arbowet etc.
4. Heeft u een specifieke opleiding genoten op het gebied van akoestiek/trillingen, ben u misschien lid bij het NAG (Nederlands Akoestisch Genootschap) of hoe kan ik beoordelen of u inderdaad deskundig bent, heeft u een HBO/VWO opleiding akoestiek of heeft u een opleiding Hogere Akoestiek Antwerpen/Amsterdam of INCE opleiding.
5. Contactgeluid en Luchtgeluid metingen moeten worden gemeten volgens specifieke normen zoals de NEN en ISO. Dat kan je niet simuleren door mensen te laten lopen in de naburige woning of te laten praten/schreeuwen, dat zijn allemaal metingen zonder enige status.
6. Laagfrequent geluid kan niet onbemand worden gemeten! Dat moet altijd bemand gebeuren.
7. Voor burenlawaai bestaan geen wettelijke normen! Als u overlast wil aantonen van uw buren dan is dat extreem lastig, de bewijslast ligt namelijk bij u. Zonder rechtsbijstand verzekering is dit vrijwel onbetaalbaar voor een particulier.
8. Wees kritisch! Beste is dat u eerst navraag doet bij een Omgevingsdienst, NSG of NAG voor u in zee gaat met een bedrijf zodat u weet dat het bedrijf echt deskundig is op het gebied van geluid- en trillingsmetingen en niet alleen “bekend van televisie” of “door een deurwaarder verricht” of “geluidspecialist”.

9. Verder, vaak is in Nederland geregeld dat geluid wordt berekend en niet gemeten. Bijvoorbeeld geluid van bijvoorbeeld wegverkeer wordt berekend met 3D software etc.

Waarschijnlijk is ons bedrijf te duur voor een particulier, feitelijk kunnen wij geen onderzoek of geluidsmetingen onder de 1200 euro. Wij doen het goed of we doen het liever niet.
Wordt donateur van de NSG en u krijgt veel waardevolle adviezen https://nsg.nl/nl/donateurschap zij kunnen u ook helpen aan een betaalbare deskundige en behoeden voor “rommelaars”.

Geluidsanalyse met VA-LAB

Geluidsmetingen met VA-LAB